Eigenwaarde conflict

in gevecht met jezelf

Ik zou mezelf wel eens willen zijn, maar wie ben ik eigenlijk?

Een eigenwaarde conflict is niet fijn en hoogst vermoeiend. Je luistert dan waarschijnlijk te weinig naar wat jij wilt, naar je eigen behoeften. Hierdoor heb je de kans dat je je leven inricht op wat andere mensen willen of verwachten. Het wordt dan lastig om je eigen grenzen te bewaken, te staan voor wat jij wil.

Klachten kunnen zijn dat je altijd moe bent en weinig geniet.

Herken je dit;
Ben je altijd druk en er is nooit tijd voor jezelf?
Vraag je jezelf eerst af wat de ander wil en daarna pas wat je zelf belangrijk vindt?
Blijf je stil, maar je wil je je meer laten horen?
Heb je alweer ‘ja’ gezegd en zorg daarmee niet goed voor jezelf?
Overschreeuw je jezelf terwijl je verlangt naar meer rust en verbinding?
Geeft je werk je onvoldoende plezier maar weet je niet hoe je dit moet veranderen?

Eerlijk, wat wil je nou zelf?

Ooit was het misschien nodig om meer op je omgeving te letten en te zorgen dat het veilig voor jou was als kind. En heb je geleerd om je klein en stil te houden, en je te richten op wat anderen willen. En dus afgeleerd om nooit je eigen gevoel te volgen. Of moest je vroeger altijd een 10 halen en doe je dat nog steeds, ook al ga je daar mee fors over je grens. De prijs die het kostte is dat je jezelf af moest snijden van je eigen vrije zorgeloze ik. Van wil ik dit; voelt dit goed voor mij?

Eigenwaarde conflict maakt dat je soms niet eens het gevoel hebt wat je wilt. Dat het ongemakkelijk voelt als iemand je een compliment geeft.  Dat je een Ja zegt terwijl je een Nee voelt.  Pijnlijk. Je hiervan losmaken is een mooi en pijnlijk proces. Het lichaam geeft aan waar de adem stokt, en angst verhindert om eens dieper door te ademen.

Wie wordt jij, als jij een vrij mens bent? 

Welke passie, boosheid en plezier ga je dan voelen? Therapie is een onderzoek naar hoe je weer volop een levendig mens kunt zijn.

Hoe werkt het.
Ik werk met aandacht voor jou, voor wat in jou gebeurd, in je denken, in je lichaam, waar je adem stopt, of versnelt als we het hebben over spanning, verlangen of frustratie. Door met aandacht te ademen en spanning los te laten, door uit te spreken wat je nooit kon zeggen kom je in contact met je verlangen. Maar ook bij de pijn en bij je verhaal die de oorzaak zijn dat je niet degene kon zijn die je eigenlijk bent. Hierdoor kom je inderdaad bij jezelf en groei je als mens. Ga je meer jezelf zijn.   

Ik werk met; aandachtswerk; Rechiaans lichaamswerk; ademwerk; bodydrama (een samensmelting van psychodrama en gestalttechnieken), inzichten en werkvormen uit de Schema Focus Therapie

“Ik ben wie ik ben
Ik ben meer dan dat wat je ziet
Ik laat niet zo maar alles zien
Misschien ben ik alleen maar dat wat je ziet
Ik.”